Jak czytać etykiety żywności ?

Czytanie etykiet produktów spożywczych to umiejętność, która pozwala dokonywać świadomych wyborów żywieniowych. Wśród kolorowych opakowań i chwytliwych haseł reklamowych łatwo się pogubić. Jak zatem rozszyfrować informacje zawarte na etykietach i unikać niezdrowych składników?

  1. Kolejność składników na etykiecie – składniki wymieniane są w kolejności od składnika, którego jest najwięcej do tego, którego jest najmniej, np. im wyżej w składzie znajduje się cukier, tym więcej jest go w danym produkcie.
  2. Skład im krótszy tym lepszy – wyjątkiem są produkty z dużą ilością przypraw, witamin czy składników mineralnych, które wydłużają skład, lecz nie oznaczają gorszej jakości produktu.
  3. Alergeny – powinny być wyszczególnione, np. pogrubioną czcionką, kursywą, podkreślone, napisane wielkimi literami. Alergeny, które muszą być wymienione w składzie, to m.in. zboża zawierające gluten, jaja, ryby, orzechy, soja, mleko, skorupiaki, seler, gorczyca, łubin, mięczaki, sezam.
  4. „Najlepiej spożyć przed” a „najlepiej spożyć do” – określenie „najlepiej spożyć przed” określa datę minimalnej trwałości, czyli czasu w którym produkt prawidłowo przechowywany zachowuje swoje najlepsze właściwości. Po jej upływie produkt, może stracić na jakości, ale wciąż może być bezpieczny do spożycia. To określenie znajduje się zazwyczaj na produktach, które długo zachowują świeżość (np. kasze, makarony, czekolada, cukier). „Najlepiej spożyć do” oznacza datę, po której upływie produkt nie nadaje się do spożycia, ponieważ może zawierać chorobotwórcze drobnoustroje, np. nabiał, ryby, mięso.
  5. Produkty z podobnym składem – warto wtedy zapoznać się z ich wartościami odżywczymi – i wybrać, np. ten z mniejszą zawartości soli lub cukrów w 100g. Kaloryczność produktu nie zawsze jest najważniejsza.
  6. Produkty z dodatkiem witamin lub składników mineralnych – warto po nie sięgać zwłaszcza w przypadku zamienników mleka krowiego. W celu zapewnienia odpowiedniej podaży wapnia, dobrym wyborem są napoje roślinne wzbogacane w ten składnik. Wybierając te produkty, nadal warto uważnie czytać etykiety i sprawdzać, czy w zamian za dodatek danego składnika nie dodano do niego np. większej ilości cukru.
  7. „Bez dodatku cukru” nie zawsze oznacza, że produkt nie zawiera cukru – oznacza to, że nie został dodany cukier, jednak produkt może zawierać naturalnie występujące cukry, np. cukier pochodzący z owoców. W takim przypadku na opakowaniu powinien znajdować się napis „zawiera naturalnie występujące cukry”.
  8. Produkty „light” – zawierają mniej kalorii/tłuszczu/cukru (przynajmniej o 30%) niż produkty standardowe. Warto jednak sprawdzać, czy w zamian za zmniejszenie ilości któregoś z tych składników, nie dodano do składu innych niekorzystnych składników.
  9. Produkty oznaczane jako „bezglutenowe” – muszą zawierać mniej niż 20mg/kg glutenu. Są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
  10. Produkty oznaczane jako „ekologiczne” – powinny zawierać co najmniej 95% produktów pochodzenia ekologicznego, czyli takich które zostały wytworzone np. bez sztucznych nawozów czy antybiotyków. Są oznaczane symbolem zielonego listka.
  11. Produkt owocowy CZY produkt o smaku owocowym – jeśli w nazwie znajduje się określenie „o smaku…” oznacza to zazwyczaj, że znajdują się tam tylko aromaty, a nie faktyczny składnik. Lepiej wybierać produkty owocowe a nie produkty o smaku owocowym.
  12. Dodatki do żywności – czyli E w składzie – barwniki, substancje konserwujące, regulatory kwasowości, substancje przeciwutleniające, stabilizujące, emulgujące, zagęszczające. Jednak pod tym symbolami czasami kryją się naturalne dodatki, np. E100 – kurkumina, E120 – koszenila czy E260 – kwas octowy, których nie trzeba się bać. Dodatek niektórych „E” jest niezbędny podczas procesu wytwarzania wielu produktów żywnościowych. Bez dodatków przeciwutleniaczy i konserwantów, żywność psułaby się w zastraszającym tempie. Najważniejszy jest jednak umiar i sprawdzenie czy dodatki nie stanowią większości składników danego produktu.

Świadome czytanie etykiet to pierwszy krok do zdrowszej diety. Unikaj nadmiaru cukru, niezdrowych tłuszczów i sztucznych dodatków, a Twoje wybory żywieniowe będą bardziej przemyślane. Pamiętaj, że zdrowa dieta zaczyna się już w sklepie – wybieraj mądrze!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się z innymi
Instagram
×